Rondreis Duitsland - Oostenrijk

Updated: Apr 24, 2021

Waar kunnen we heen, welke land heeft welke kleur, wat zijn risico's zijn vragen die ons bezig houden als we nieuwe plannen maken voor de zomer vakantie van 2020. Ons oorspronkelijke idee was om naar Slovenië te gaan, maar gezien de pandemie besluiten te kijken hoe het gaat en geen absolute doelen te stellen.

Onze blauwe Knaus Boxstar

We vertrekken in oostelijke richting en hebben een bestemming op 400 kilometer van ons Baasiskamp. Inmiddels hebben we onze eigen buscamper, de boot is verkocht en als snel daarna kwam onze nieuwe aanwinst. Het is een Knaus Boxstar Freeway van 6 meter 36 en de hoogte H3. Het wordt dus onze 'maidentrip'.


Onze eerste bestemming is een camping aan de Edersee in de buurt van nationaal park Kellerwal - Edersee. De Edersee is een stuwmeer wat gevoed wordt door de rivier de Eder. We komen aan op de camperplaats bij de camping en jachthaven. Het is gezellig druk, grote zigeunerachtige families die al vroeg in de weer zijn barbeques, vlees en bier. Als we beetje gesettled zijn lopen een rondje naar het meer en de jachthaven. Wat opvalt is dat het meer heel erg laag lijkt te staan, de boten liggen heel ver weg in de diepte en de oevers van het meer lijken heel breed. Als we local spreken, spreekt hij er schande van de staat houdt te weinig water vast en het meer staat 20 meter lager dan normaal.

Onze tussen stop aan de Edersee verlaten we om naar onze geboekte camping in Wanfried te gaan. Geboekt voor de zekerheid omdat we verwachten dat het in Duitsland drukker zal zijn dan normaal. De camping is van een Nederlands hippieachtig stel van rond de 40 die duidelijk aan het opbouwen zijn. De camping ligt heel mooi een fruitboomgaard aan de rivier de Werra http://www.camping-altenburschla.eu


Wanfried is een Landtstadt een stad met minder dan 5000 inwoners, maar wel met een rijke geschiedenis en een heuse handelshaven aan de Werra. Nu is daar een leuk restaurant met prachtig terras gevestigd.

De oude haven van Wanfried aan de Werra

Wat ik me niet had gerealiseerd is dat Wanfried tegen de grens met de voormalige DDR aan ligt. Als ik 's-ochtends een rondje hardloop begin ik heuvel op in het nabij gelegen nationaalpark. De omgeving is groen en ik loop over een half verhard pad met een afrastering van puntdraad, het is kilometers lang. Af en toe zie ik houten torens direct aan de afratsering maar soms ook midden in het graanveld. Vreemd mijmer ik, zal wel voor de jacht of de boer zijn. Later op de terug weg loop ik langs een bord, het bord verteld me de geschiedenis van deze voormalige grensstreek. Ik snap ook ineens de wachtposten en het puntdraad langs de voormalige grensweg waar ik overheen gelopen heb.

De volgende dag maken we een fietstochtje en rijden naar Treffurt over de Werratal - Fietsweg een mooi fietspad langs de Werra. De stad is werelderfgoed met zijn hoekige burcht. We lunchen op een van de pleinen in de stad en wandelen naar de burcht, het is leeg en verlaten in deze tijd.

De vakwerkstad in Werratal behoort met haar historische en bezienswaardige binnenstad tot de Duitse vakwerkstraat. Het raadhuis van Treffurt is één van de vakwerk-raadhuizen van de renaissance.
Burcht bij Treffurt
Een bezoek aan de burcht Normannstein belooft een reis terug in de 12e eeuw. De expositie “Werraburgen über Werrafurten“ in de grote vierhoektoren presenteert vijf burchten in het Werratal. Rond de berg Heldrastein kunnen bezoekers een uitgebreid natuurreservaat ontdekken. Het 700 km lange kunstwandelpad Ars natura loopt door Treffurt. Het werk van Lisa Böhme “Unsere liebe Sippschaft“ is een deel van de kunst tussen Hessen en Thüringen.

https://www.kultur-liebt-natur.de/nl/regio/steden-in-de-werelderfgoedregio/treffurt.html

 

De volgende dag gaan we verder zuidwaarts we gaan naar Wurzburg een relatief korte etappe maar we willen graag ook iets van de stad zien en beginnen in Wurzburg ook aan de Romantischer Strasse. We komen in Wurzburg aan en proberen te overnachten bij de roeivereniging aan de rivier de Main. Helaas het is lunchtijd, en na een telefoontje met een onsympathieke beheerder besluiten we naar de parkeerplaats in het centrum te gaan. Dit is echt een aanrader, je staat met je kont naar de rivier op een steenworp afstand van het centrum.

Wurzburg is een een prachtige stad en we wandelen een toeristisch rondje langs veel van de toeristische plekken over de Alte Mainbrücke door de Domstraße en zien twaalf barokke heiligenbeelden. We beklimmen de heuvel aan de rand van de stad waar zich de vesting Marienberg bevindt. Het is warm en druk in de stad en vinden maar lastig een plekje op een terras. Dit is de camperplaats aan de Moezel Camperplaats Wurzburg

 

De Romantischer Strasse

Wurzburg is de noordelijkste stad van de plaatsen en steden aan de Romantischer Strasse, daar begint de route die langs 28 'bezienswaardige' plaatsen voert. De afstand is 385 kilometer en voert van Main tot aan de Duitse Alpen. Wij willen er een dag of vier over doen om hier een daar ook te stoppen. Onze eerste stop is in Tauberbischofsheim waar we een wandeling maken. langs de route stoppen we nog in Rothenburg ob der Tauber, Augsburg en Schwangau. Na onze wandeling vervolgen we en besluiten we te overnachten op een van de camperplaatsen in Rothenburg ob der Tauber


Rothenburg ob der Tauber

Rothenburg boven de rivier de Tauber zou de letterlijke vertaling moeten zijn en dat klopt ook. Het dorp ligt hoog boven de Tauber. Het zou niet misstaan in een sprookje en schilderachtig stadje met bijna alleen vakwerkhuizen. Wij staan op wohnmobielstellplatz P2, vlakbij de oude poort aan de zuidkant van stad.

Panorama van Rothenburg ob der Tauber

De stad is bekend en dat te merken het is erg druk met toeristen op zich stoort dat ons niet, het is gezellig druk en iedereen is op vakantie. We wandelen door de hoofdstraat en eten een Rothenburger Schneeballen op de trappen van het raadhuis. Later lopen we over de vaak overdekte stadswal, of verdedigingsmuur.


De volgende morgen ga ik een rondje hardlopen, de route loopt eerst naar beneden en een stuk langs de rivier. later gaat het onverhard omhoog door het bos aan de westkant van het stad. Terug bij de bus staat het ontbijt klaar en gaan we later door op de Romantischer Strasse op weg naar Augsburg onze volgende stop.

Augsburg

Alhoewel Augsburg een stad van betekenis is met grote statige gebouwen en een rijke historie doet de stad voor ons wat onpersoonlijk aan. We maken wel een wandeling maar het is heel rustig, het feit dat we niet veel foto's hebben gemaakt zegt genoeg. De volgende dag reizen we door naar Schwangau

 

Schwangau / Fussen

We gaan naar camping Brunnen in de Allgau regio een camping direct aan het meer de Froggensee, in de verte zien we het slot Neuschwanstein. We blijven een paar dagen voordat we verder naar Oostenrijk trekken. De bergen beginnen zich wel te tekenen, we zien de Allgauer Alpen als voorloper op de Voralberg en verder.


Nadat we zijn aangekomen en alles staat lonkt het kasteel en ik kruip op de mountainbike en klim aan het begin van de avond naar Neuschwanstein. Het is een imposante verschijning in de ondergaande zon. De volgende dag is een relax dag, we liggen wat aan het meer, ik zwem een rondje rond een eiland en later op de dag fietsen we naar Fussen met als doel naar een fietsenmaker te zoeken.


Fussen is een best aardige plaats aan het meer en de rivier de Lech, die azuurblauw kleurt in de zomerzon. De wandelen wat door het dorp en sluiten af op een terras. Op de terugweg fietsen we langs Neuschwanstein. Het is erg druk bij het kasteel en blijkt dat je had moeten reserveren in deze coronatijd. We wandelen dus een beetje rond in de omgeving en komen via een ommetje terug bij de fietsen.

Fussen is voor ons het einde van de Romantischer Strasse, nu gaan we naar Oostenrijk.

 

Na Fussen reizen we door naar Bregenz, de camping is sompig het is nat en koud in het noordwesten van Oostenrijk dus ons verblijf is heel kort. We besluiten door te reizen en richting Tirol te gaan. Maar niet zonder dat we onderweg een attractie moeten missen, we reizen over de 179 om nabij Reutte naar de Highline179 een voetgangersbrug tussen de ruines van het kasteel van Ehrenburg:

Highline179 is located near Reutte on the Bavarian-Austrian Border, it extends at an altitude of 114 meters (374 ft) above the Ehrenburg castle and connects the Ehrenburg ruins with Fort Claudia. The location of the bridge was chosen so that they could build it with a span of 403 meters (1,322 ft).

Na ons intermezzo bij Reutte rijden we door via Innsbruck naar Maurach aan de Achensee. Het laatste stuk via de N181 is steil klimmen naar Jenbach en kruisen we de weg aan het begin van het Zillertal, daarna scherp dalen naar Maurach. De Achensee is prachtig en we hebben een mooie plek een terras van de kleine Seecamping Wimmer. De eigenaar is een jonge enthousiaste kerel die graag vertelt over de omgeving. In de avond schemering wandelen we een stukje lang het meer en lopen langs de plaatselijke zeilvereniging.


Mijn rondje hardlopen de volgende morgen leidt naar Pertisau een plaatsje recht tegenover de camping aan het meer. Het wordt geen rondje maar een heen en weertje omdat de ronde om het meer 25 kilometer lang is. Later op de dag gaan we een rondje fietsen langs het azuurblauwe meer, onze bestemming is Achensee. Als we daar aankomen kent de camping het meeste leven en is het langgerekte bergdorp erg stil.


De volgende dag gaan we met de skilift Rofanbahn naar 1500 meter en wandelen terug naar beneden. Het eerste stuk gaat over paden over de langs de skipiste, later over de weg door het bos. De wandeling is bijna 10km meer zeker de moeite waard

Als we na een paar dagen besluiten te vertrekken gaan we verder naar Krimml en de bekende watervallen. De rit er naar toe is een best avontuur, we rijden door het Zillertal en klimmen via de Gerlossstrasse naar de eerste pas. Als we bij Konigsleiten aankomen maken we de keuze om van de Gerlossstrasse te verlaten en via de 165 verder te rijden. Maar de de weg wordt smaller en smaller en steiler, er staan verbodsbordjes voor voertuigen zwaarder dan 2,5ton. Verkeerde keuze?, maar wel mooi, de laatste kilometers gaan wel met 17% naar beneden.


We staan op een camperplaats bij Hotel Krimmlerfalle vlak bij het dorp met in de verte de waterval. Het is fantastisch weer 25 graden en meer, daarom gaan we naar het zwembad van Krimml. De volgende dag besluiten we de wandeling naar de top van de waterval te gaan doen. Het is uiteraard een toeristische attractie en behoorlijk druk, de wandeling is best pittig met behoorlijk steile stukken. Hieronder is de plattegrond opgenomen.

In berg, fiets en skisport winkel in Krimml wordt een gebroken spaak in mijn Mountainbike gerepareerd door de vriendelijke fietsenmaker. Sophie en Fleur kijken verlekkerd naar de elektrische MTB's. We reserveren er twee voor de volgende dag. De fietstocht start met een stukje Gerlossstrasse om na de eerste tunnel steil omhoog te gaan (10%). Nadat we bij de top van de waterval zijn aangekomen wordt het gemoedelijker en fietsen we vaak langs de rivier richting de Gletser. Uiteindelijk stopt het fietspad net na de Innerkeesalm, na een broodje dalen we af, drinken een biertje en fietsen terug naar de bus.

We hebben reviews gelezen van de panorama camping net ten noorden van Salsburg. Daar gaan we heen, wel zijn we benieuwd naar de iets wat norsige eigenaar zo vertellen de reviews. We zijn inmiddels over de helft van onze drie weken vakantie, dus plannen voor de thuisreis worden ook al gemaakt,

 

Salzburg, de afstand naar Salzburg is niet zo groot dus we zijn later in de ochtend al op de camping met inderdaad een mooi uitzicht over de stad. 's-middag gaan we op zoek naar een supermarkt en lopen een snel rondje door de stad. Morgen gaan we de stad echt verkennen. Onze verkenning begint op de fiets, we fietsen naar het centrum voor een toeristische rondwandeling en bezoek aan het kasteel en de oude stad.

Salzburg is unique – in every regard. Anyone who has ever immersed themselves in the magic of the world-famous City of Mozart can never escape it again. The harmonious interplay of landscape and architecture, art and culture, as well as traditional and modern, all within a surprisingly small area, merely adds to the special charm of this place.
Salzburg is the city where W. A. Mozart was born and the shooting location for "The Sound of Music". The narrow lanes and broad squares of this baroque city have taken their deserved place on the UNESCO World Heritage List. The internationally acclaimed Salzburg Festival, the magnificent panorama and the countless temptations of Christmastime make Salzburg a complete artwork in its own right, and one that is quite beyond compare.

We gaan met de het treintje naar het kasteel en wandelen rond gewapend met een audio speler en beklimmen de trappen van het kasteel. Hierna hebben we een mooi uitzicht over de stad als we op het terras van het kasteel een drankje drinken. We dalen af naar de oude stad en vergapen ons aan de St. Peter's Monastery & Cemetery en de bloemenpracht in die omgeving. Wij zijn er in de tijd van het Salzburg Festival, het is erg druk in de stad met heel veel zeer hautainne bezoekers. Salzburg is een luxe stad, schoon maar bijzonder mooi.


We mijmeren om 's-avonds terug te gaan en te luisteren naar de muziek van het festival, hier komen we zeker nog eens terug ook de omgeving van Salzburg is heel mooi.

Nog een dag of 5 hebben we, we besluiten naar de Chieming aan de Chiemsee te gaan. Doel is nog een paar dagen te surfen het geluk op de proef te stellen als het om wind gaat. We staan op camping-seehaeusl, een kleine camping direct aan het meer. Toen wij met onze bus zoekend door het dorp Stottham reden werden we aangesproken door de eigenaresse van de camping vriendelijke hielp zij ons naar de camping.


Helaas laat de wind het die dagen afweten en is het flink warm. We fietsen een rondje met zijn drieën, ik loop mijn rondjes hard en fiets een rondje om het meer. De omgeving is divers met aan een kant de uitlopers van Duitse alpen en aan de andere kant vlakkere akkers met gerst en mais. Voor cultuur moet je hier niet echt zijn, de grootste plaats is Prien am Chiemsee en vooral bekend om het slot op het nabij gelegen eiland. Het stadje ademt de sfeer van Riva aan het Gardameer alles draait om watersport en dat is prima, wij zijn liefhebbers.

 

Nu gaan we echt richting huis, terug naar ons vaste Baasiskamp. We vertrekken vanuit Chieming over de autosnelweg richting Frankfurt en besluiten net ten zuiden van Frankfurt de toeristische route langs de Rijn te nemen. Deze etappe eindigt in Rudesheim am Rhein, een pittoresk plaatsje aan de Rijn net ten westen van Frankfurt.

Rüdesheim am Rhein is a town in the Rhine Valley, Germany. It’s known for winemaking, especially of Riesling wines. In the center, Drosselgasse is a lane lined with shops, taverns and restaurants. Nearby, Siegfried’s Mechanical Music Cabinet is a museum of automated musical instruments. Medieval Brömserburg Castle is home to the Rheingau Wine Museum, exhibiting wine paraphernalia from ancient times to the present.

We komen later in de middag aan en na een snel broodje lopen we naar het dorp. Wat wij van deze streek niets wisten is dat ze zo bekend is om haar Riesling wijn en over zijn wijngaarden. Rudesheim is een typisch dorp met veel vakwerkhuizen en alles staat in het teken van wijn en wijn productie en de vele rijncruises. Op een terras in het dorp eten we ons laatste vakantie maal en lopen bij avond schemering door het dorp.


Onze laatste etappe is wel verrassend en heel erg mooi, we gaan niet terug naar de nord rheinische autobahn maar vervolgen onze reis langs de Rijn door het Rijndal. We zijn verbaasd over de schoonheid van het dal met zijn steile heuvelsen vele kastelen. Uiteindelijk gaan we bij Koblenz terug naar de autosnelweg en komen veilig terug in Almere.

Als ik dit blog schrijf is het april 2021 en kijken we terug op een geslaagde vakantie in een vreemd jaar waar we ook in 2021 nog niet van de pandemie verlost zijn.

283 views

Recent Posts

See All